Wim Anker

“De vijf ijzeren principes voor succes”

Wim Anker (1953) is een van de meest bekende strafpleiters van ons land. Samen met zijn tweelingbroer Hans runt hij de firma Anker & Anker in Leeuwarden. Wim is een veelgevraagd spreker. Hij weet met zijn charisma, droge humor en nuchterheid op luchtige wijze over het strafrecht te vertellen. TV-kijkend Nederland krijgt met de documentaire over ‘De verdediging van Robert M’ een inkijkje in dit Friese advocatenkantoor en zijn onverstoorbare aanpak.

Samen met zijn tweelingbroer Hans groeit Wim op in het noorden van het land. Na zijn rechtenstudie in Groningen werkt Hans eerst vier jaar bij het Ministerie van Justitie in Den Haag. In 1991 starten de broers het gerenommeerde advocatenkantoor Anker & Anker. Ze specialiseren zich in strafzaken waarbij tbs en cassatie centraal staan. Veel van ‘hun’ zaken krijgen landelijke aandacht. Behalve Robert M ook Ferdi E., de moordenaar van Gerrit Jan Heijn en de ‘engel des doods’ Martha U.

Wim Anker werkt vanuit de overtuiging dat iédereen rechtsbijstand moet kunnen krijgen. Niemand uitgezonderd. Gedreven door zijn gevoel voor rechtvaardigheid, zet hij zich voornamelijk pro-Deo in. Hij ontvangt daarvoor lof én wordt bedreigd.

Wim is in 2015 door zijn collega’s uitgeroepen als meest gewaardeerde advocaat van Nederland. Zij roemden hem om zijn uitmuntende kennis, maar ook om zijn sociale betrokkenheid.