Joop van den Ende

“Mijn drijfveer is om mensen te entertainen”

Joop van den Ende begon als ondernemer in de entertainmentindustrie met een poppenkast op straat, runde een feestartikelenwinkeltje, zette de André van Duin Revue op en produceerde toneelstukken als Cyrano de Bergerac met Ko van Dijk en Een bijzonder prettig vergezicht met Mary Dresselhuys.

Ook richtte hij zich met Joop van den Ende-producties op de televisie-branche. Hij bouwde een bloemenveiling om tot een eigen studiocomplex, probeerde de tv-zender TV10 van de grond te krijgen en beleefde met Endemol na een fusie met John de Mol-producties vele successen, een beursgang en succesvolle verkoop. Na hits in de tv-wereld als De Soundmixshow, Wedden Dat, Dagboek van een Herdershond, Honeymoonquiz, De Fabriek en Goede Tijden Slechte Tijden, keerde hij met een nieuw productiebedrijf Stage Entertainment terug in de wereld van musical en theater.

Hier zette hij vol in op het produceren van internationale hitmusicals als The Phantom of the Opera en The Lion King en het ontwikkelen van eigen musicalproducties als Tina: the Tina Turner Musical, Petticoat en Was Getekend Annie M.G. Schmidt. Hij investeerde in eigen theaters en jong talent.

Van den Ende beleefde als ondernemer, MKB’er en investeerder aanzienlijke verliezen èn miljoenenwinsten. Inmiddels is hij als cultureel ondernemer actief van Nederland tot Broadway en won hij vele prijzen.

Registreer

Bekijk ook de andere sprekers