John van Zweden

“Van denken naar doen”

John van Zweden is een van de kleurrijkste ondernemers van Nederland wat leest als een jongensboek. Als 20-jarige nam hij de verf- en behangwinkel over van zijn vader overnam en bouwde deze uit tot de grootste behang- en woninginrichtingswinkel van Nederland.

Het leverde hem landelijke bekendheid op als de behangkoning. John heeft daarnaast nog een reclamebedrijf, waar reclameborden worden gemaakt, textiel bedrukt en belettering van auto’s uitgevoerd.

John’s grote liefde –naast zijn vrouw en kinderen– is voetbal. Zijn vader nam hem als kleine jongen aan de hand mee naar ADO Den Haag. Door correspondentie die hij als scholier voerde met een penvriend in Wales resulteerde in een hechte vriendschap met een supporter van Swansea City. Vanaf dat moment heeft hij ook deze club in zijn hart gesloten en volgt hij alle wedstrijden.

Toen in 2002 Swansea City door de toenmalige eigenaar aan de rand van de afgrond was gebracht, heeft John met een aantal lokale supporters de club gered door die eigenaar uit te kopen.

Vanaf dat moment is Swansea City opgeklommen van de onderste plaats in de laagste betaalde voetbalafdeling tot de Premier League. Van Zweden verkocht in 2016 zijn ooit voor 50 duizend euro gekochte Swansea-aandelen voor een 8,5 miljoen euro.

Over het spraakmakende leven van John van Zweden verscheen in 2014 de biografie :’Behangkoning in de Premier League’.