Dirk Scheringa

“Ondernemen is passie. Drive is de basis van alles”

Dirk Scheringa is ruim 40 jaar actief als ondernemer. Hij kent hierin grote successen en diepe dalen. Kunsthouder, eigenaar van een voetbalvereniging, politicus en bankdirecteur, Dirk Scheringa is het allemaal. Een ondernemer pur sang die openhartig vertelt over zijn hoogtepunten en hoe hij telkens weet op te staan na een tegenslag. Hij bouwt zijn imperium aan bedrijven uit tot meer dan 2.000 medewerkers en een uitstaand saldo van hypotheken en kredieten van 8,6 miljard euro. Een ongekende prestatie voor een Nederlandse ondernemer.

Na lange tijd politieman te zijn geweest, maakt Dick van zijn hobby zijn beroep: het geven van financieel advies. Hij start Bureau Frisia met zijn vrouw. Al snel groeit het bedrijf uit tot landelijke speler en in 2006 ontvangt Dirk bankrechten voor ‘zijn’ DSB Bank. Dirk bouwt in totaal meer dan 50 bedrijven op. Zo is hij naast bankdirecteur ook eigenaar van voetbalclub AZ, opent hij een museum en bouwt hij zijn eigen DSB-schaatsploeg met bekende namen als Marianne Timmer, Shani Davis en Mark Tuitert. Hij geeft in die tijd leiding aan kopstukken als Louis van Gaal en Gerrit Zalm. In 2009 gaat DSB Bank ten onder. Dirk richt zich daarna vooral op het geven van lezingen en werkt intussen aan nieuwe bedrijven in de financiële sector.

Dirk ontvangt in 2007 de titel CEO van het Jaar categorieën Allround en Innovatie. Ook is hij officier in de Orde van Oranje Nassau. Over de periode bij DSB Bank is een boek, film én toneelstuk verschenen.

MKB Ondernemerscafé

Bekijk hier het interview van Antoin Peeters met Dirk Scheringa in ons MKB Ondernemerscafé bij het AFAS stadion.