Dirk Lips

“Discipline is de sleutel tot succes”

Dirk Lips (1951) is eigenaar van Libéma en ondernemer in de entertainmentbranche. Dirk bouwt met heel veel kundige en gemotiveerde medewerkers al jaren aan zijn Libéma-imperium dat inmiddels meer dan twintig attractieparken, vakantieparken en evenementenlocaties telt. Denk aan Safaripark Beekse Bergen, Autotron, Aviodrome, Expo Haarlemmermeer, Brabanthallen en Congrescentrum 1931. Libéma telt jaarlijks meer dan 5 miljoen bezoekers.

Dirk neemt in 1982 het Autotron over van zijn vader, daarna gaat het snel. Hij ziet kansen om zijn vaders autoverzameling om te vormen tot dag-attractie. Zijn vooropgezette plan, vooral gericht is op het langer verblijven van de gast op de locatie, is zeer succesvol. Autotron wordt een winstgevend bedrijf. Dezelfde strategie past Dirk toe op de Beekse Bergen als hij dit park in 1987 overneemt en er een vakantiepark bij bouwt. Ook deze onderneming slaagt. In de jaren die volgen breidt dierenliefhebber Dirk het gebied van de dierentuinen en evenementenlocaties enorm uit. Libéma werkt op dit moment met drie divisies, met Attractieparken, Vakantieparken en Beurzen en Evenementen en heeft meer dan 900 medewerkers in dienst. Meer bekende namen uit de Libéma-stal zijn Dierenpark Nuenen, Zooparc Overloon, AquaZoo Friesland, TT Hall Assen, Omnisport Apeldoorn en de IJsselhallen in Zwolle.

Onvermoeibaar en gedisciplineerd blijft Dirk ondernemen. Zo doet hij in 2018 de grootste investering van zijn carrière, ruim 76 miljoen. Hij bouwt met interne en externe specialisten een luxe resort bij Safaripark de Beekse Bergen met safari lodges, tenten en boomhutten. Gasten verblijven op een aangelegde savanne waar giraffen, zebra’s en leeuwen – uiteraard wel in een ander gedeelte -vrij rondlopen.

Dirk vindt zijn beoogde opvolging ook binnen de familie. Zo is zijn dochter binnen Libéma werkzaam als Divisie Directeur Attractieparken en zorgt zoon Dirk dat de auto’s (weer) terugkeren naar Autotron door er een showroom voor exclusive auto’s te openen. Ook zijn de aandelen verdeeld over de leden van het gezin Lips. In de loop der jaren ontvangt Dirk diverse onderscheidingen zoals Ereburger van Brabant.

MKB Ondernemerscafé

Bekijk hier het interview van Antoin Peeters met Dirk Lips in ons MKB Ondernemerscafé bij Omnisport.